Wiedza

Aronia z ogródka

Największe na świecie uprawy aronii czarnoowocowej mamy w Polsce, corocznie w zbieramy 40-50 tys. ton owoców. Wysokiej jakości owoce daje zwłaszcza odmiana Nero/Eggert, która nadaje się do zbioru kombajnem. Owoce z plantacji w większości są przerabiane na sok w kilku dużych zakładach przetwórczych, skąd koncentrat soku jest wysyłany w świat. Owoce z mniejszych platacji często trafiają do firm wytwarzających soki, dżemy, herbatki owocowe, czy wino aroniowe – na rynek krajowy. 


więcej więcej

Aronia dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, której częstość występowania stale wzrasta. Wg. WHO, w 2014 roku na cukrzycę chorowało 422 miliony ludzi, co stanowi wzrost o prawie 400%, w porównaniu do roku 1980. W Polsce choruje około 2,5 mln osób, a kolejny milion ma stan przedcukrzycowy, ale jeszcze o tym nie wie. Wśród przyczyn wzrostu zachorowań wymienia się m. in. siedzący tryb życia i nadmiar węglowodanów w diecie. Większość chorych cierpi na cukrzycę typu-2, której towarzyszy otyłość i nadciśnienie tętnicze, jest to tzw. „syndrom metaboliczny”. Niekontrolowana cukrzyca prowadzi do licznych powikłań (nefropatia, neuropatia, retinopatia, choroby serca i układu krążenia) i może stanowić zagrożenie życia.


więcej więcej
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij