Czarna porzeczka to dla wielu osób owoc kojarzący się z dzieciństwem. Spędzając czas u babci na wsi, lub na działce u dalszej rodziny niejednokrotnie jako dzieci natykaliśmy się na krzewy tej popularnej rośliny. Czarna porzeczka ma bardzo smaczne i soczyste owoce, które można jeść zrywając prosto z krzaczka. Obecnie niestety porzeczek jest coraz mniej, zarówno czerwonej jak i czarnej odmiany. W uprawie można również spotkać białą porzeczkę, pozbawioną barwników i dzięki temu bezpieczniejszą dla alergików. Czarną porzeczkę wykorzystujemy przede wszystkim do jedzenia w postaci dżemów, jako składnik lodów, deserów, sorbetów, dodatek do naleśników itp. Równie popularne są soki z porzeczki, szczególnie w trakcie upalnych dni, gdy wyjmiemy świeży po schłodzeniu z lodówki. Orzeźwiający, nieco cierpki smak przypadł do gustu wielu smakoszom. Z kolei zaś liście czarnej porzeczki stosowane są jako dodatek przy konserwowaniu kwaszonek np. ogórków kwaszonych lub jako składnik kosmetyczny, gdyż już od XVII wieku czarna porzeczka była nazywana „eliksirem młodości”. Dlaczego jeszcze warto pić sok z czarnej porzeczki i jak go przygotować w sokowniku?

Właściwości czarnej porzeczki

Czarna porzeczka jest źródłem wielu witamin oraz makro i mikroelementów. Jej owoce znajdują zastosowanie zarówno w medycynie jak i kosmetologii:

  • Czarna porzeczka zawiera mnóstwo witaminy C, i tym samym jest polecana do picia w okresie zachorowalności na grypę i przeziębienie. Skoncentrowany sok z czarnej porzeczki można dodawać do herbaty lub przegotowanej wody. W 100g owoców czarnej porzeczki znajduje się aż 180mg witaminy C. To aż 258% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na tę witaminę! Trudno znaleźć owoc z lepszym wynikiem.
  • W owocach tych znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawiają nastrój i sprawność umysłu. Witamina A działa przeciwnowotworowo, zwalcza bakterie i wirusy oraz zapobiega zakażeniom. Biotyna uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi oraz stanowi budulec włosów i paznokci, zaś kwas foliowy polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, przyczyniając się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.
  • Czarna porzeczka to także źródło składników mineralnych – magnezu, wapnia, potasu i żelaza.
  • Te ciemne owoce zawierają również luteinę chroniącą oczy, garbniki działające przeciwzapalnie, jod dbający o tarczycę, mangan odpowiadający za mocne kości i poprawiający pamięć.
  • Ekstrakty z czarnej porzeczki są obecnie składnikiem wielu kremów do twarzy – skutecznie pielęgnują i nawilżają skórę, a także redukują wpływ promieniowania słonecznego i łagodzą trądzik.

Sok z czarnej porzeczki z sokownika – jak zrobić ?

Sok z czarnej porzeczki można zrobić samemu, bez dodatków sztucznych składników i przy pomocy specjalnego sokownika. To trójwarstwowy garnek, o różnych pojemnościach. Do ostatniej, trzeciej komory sokownika wlewamy wodę. Na samej górze układamy owoce czarnej porzeczki. Należy je umyć, jednak nie trzeba ich ściągać z delikatnych gałązek. Aby sok był smaczniejszy można dodać nieco cukru. Po wlaniu wody i wsypaniu owoców odpalamy gaz i zaczynamy gotować sok. Warto co jakiś czas przemieszać owoce, aby puściły więcej soku. Sok z owoców będzie zbierał się w środkowej części garnka. Po około pół godziny można przelać pierwszą partię soku do osobnego naczynia. Sok jest bardzo gorący, dlatego należy zachować ostrożność. Tak przygotowany sok należy ostudzić i odstawić w zacienione miejsce lub do lodówki.