Cenne antocyjany

To one sprawiają, że nasze produkty są wyjątkowo zdrowe. Owoce ciemne, takie jak Aronia, Czarna porzeczka, Czarny bez, Żurawina, Jagoda posiadają ich najwięcej. Antocyjany odpowiadają za procesy antyoxydacyjne w organizmie. Antyoxydanty („przeciwutleniacze”) – to substancje, które mają zbawienny wpływ na organizm ludzki, dezaktywują wolne rodniki, które powstają w organizmie i przyczyniają się do uszkodzenia lipidów, białek, a nawet DNA i w konsekwencji całych komórek. Antyoxydanty niwelują więc „stres oxydacyjny”, który jest niezwykle groźny dla organizmu, przyspiesza procesy starzenia się i jest przyczyną wielu poważnych chorób. Działają profilaktycznie i wspomagają organizm w walce z groźnymi chorobami. 

Nasze owoce to cenne źródło:

- witamin: C, A, E, likopen, alfa karoten, beta karoten,
- polifenoli i luteiny
- innych związków i mikropierwiastków: koenzym Q10, jod, żelazo, cynk, selen, kobalt, miedź, molibden, mangan, bor
- błonnika i pektyn
- kwasów organicznych

 

 

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij