Aronia to owoc stosowany od wielu lat. Ojczyzną aronii jest Ameryka Północna. Krzewy występują tam w rejonie od Kanady aż po Florydę w USA, gdzie roslina znana jest w trzech odmianach – czarnoowocowej, czerwonej i śliwolistnej. W Polsce aronia pojawiła się w około 1976 roku, kiedy to sprowadzono jej pierwsze sadzonki z ZSRR. Szybko zyskała na popularności ze względu na odporność na niskie temperatury, łatwą uprawę i bardzo wartościowe owoce.

Aronia zdobyła popularność już w medycynie ludowej, ale równie często polecana jest również dzisiaj przez specjalistów. Aronia posiada wiele witamin (A, C, E, P) oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Polecana jest osobom, które walczą z nadciśnieniem, cukrzycą i powracającymi przeziębieniami. Sok z aronii mogą pić osoby otyłe, kobiety w ciąży i dzieci. Sok z aronii można pić zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Nie każdy jednak polubi owoce aronii. Z natury mają one cierpki smak, dlatego częściej spożywane są w formie konfitury, dżemów, sosów czy soków. Można jednak przygotować sok z aronii tak, aby nie był cierpki. Jak to zrobić?

Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki?

Jak wspomnieliśmy wcześniej aronia ma bardzo cierpkie owoce. Spożycie ich bezpośrednio po zerwaniu może nie być zbyt przyjemne. Opatentowano jednak sposób, aby pozbyć się kwasowości owocu. Pojawił się pomysł, aby zrywać owoce aronii po pierwszych przymrozkach. Aby jednak przyspieszyć ten proces owoce przed przetworzeniem poddaje się zamrożeniu. Owoce należy przechowywać przez kilka dni w ujemnej temperaturze, dzięki czemu można pozbyć się cierpkiego smaku. Z tak przygotowanych owoców można wytwarzać przetwory. Niektórzy również podczas obróbki sugerują, aby dodać do aronii nieco cukru. Oczywiście można tak zrobić, jednak warto pić aronię samą, bez żadnych dodatków, szczególnie, że należy wyłączać z diety cukier, obecny niemal we wszystkich produktach spożywczych.

Sok z aronii można przygotować samodzielnie w sokowniku (specjalnym garnku do robienia soków). Sokownik składa się z trzech części. Na sama górę wsypuje się owoce, zaś w trzecią część najbliższej gazu wlewa wodę. Sok z podgrzewanych owoców spływa do środkowej części. Wiele sokowników wyposażonych jest w specjalny wężyk, który ułatwia odprowadzenie soku do wcześniej przygotowanego pojemnika. Sok można przygotować również bez udziału sokownika. Wówczas należy przygotować sobie garnek, wrzucić do niego przemrożone wcześniej owoce, dolać wody i gotować wszystkie składniki przez około godzinę. Gdy aronia odda sok i minie czas gotowania, należy przelać go przez gęste sitko. Tak przygotowany sok można następnie pasteryzować, aby móc dłużej cieszyć się jego smakiem.

Sok z aronii można również kupić gotowy. Stawiając na gotowy produkt warto przyjrzeć się jego składowi. Należy unikać wszelkich dodatków w postaci cukru, barwników, wzmacniaczy smaku. Warto szukać produktów ekologicznych, oznaczonych specjalnym certyfikatem. Owoce do wytwarzania takich soków pochodzą ze sprawdzonych upraw, a cały proces produkcji soku również odbywa się w sposób bezpieczny dla środowiska. Taki sok ma zdecydowanie więcej witamin i mikro oraz makroelementów, niż standardowe soki ze sklepowej półki.

Co zawiera sok z aronii?

  • Przeciwutleniacze – przeciwdziałają procesom starzenia się, chronią przed wolnymi rodnikami.
  • Bioflawonoidy – działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i owadobójczo.
  • Taniny – działają przeciwbakteryjnie i antynowotworowo.
  • Witaminy, beta-karoten i kwas foliowy, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, cynk, potas, żelazo, wapń, sód, magnez i błonnik.