Owocowe soki to napoje, które coraz chętniej wykonujemy w domach. Z jednej strony istnieje możliwość wykonania soku w wyciskarce,  z drugiej zaś przy pomocy sokownika parowego. Soki przygotowane w domu maja bardzo dużo zalet. Nie dość, że są smaczne i zdrowe, to jeszcze możemy przechowywać je przez dłuższy czas. Dzięki własnej produkcji soku możemy dodać do niego takie składniki, jakie tylko chcemy np. cukier, cynamon, imbir itp. Soki dostępne w sklepach w większości posiadają dużą liczbę konserwantów, dodatków wzmacniających smak i zapach. W tego typu sokach jest także bardzo duża zawartość wody i cukru, przez co smak jest nieporównywalnie gorszy z tym, jaki możemy uzyskać samemu, a duża zawartość cukru jest wręcz niebezpieczna dla cukrzyków oraz ogólnie niewskazana do spożycia przez dietetyków. Sok powinien być jak najbardziej naturalny – bez wzmacniaczy smaku i zapachu. Takie możliwości oferuje przygotowanie soku za pomocą sokownika parowego.

Cechy soku z sokownika parowego

Sok z owoców z sokownika parowego posiada bardzo dużo zalet.

  • Owoce wrzucane do sokownika zachowują swoje właściwości zdrowotne. Ponieważ przygotowanie soku zajmuje kilka godzin i opiera się na działaniu pary, utrata cennych składników odżywczych jest minimalna.
  • Sok z sokownika jest mocno skoncentrowany, dzięki czemu możemy poczuć smak prawdziwych owoców.
  • Samodzielnie przygotowany sok pozbawiony jest barwników, konserwantów, ulepszaczy, zagęszczaczy itp., dlatego jest bardzo zdrowy i pyszny.
  • Do soku możemy dodać taką ilość cukru jaką chcemy.
  • Wykonanie soku samemu jest bardzo opłacalne. Do kosztów musimy wliczyć jedynie koszt owoców (chyba, że zbierzemy je sami w naszym ogrodzie jak np. maliny, jeżyny czy czarną porzeczkę) i ewentualnych dodatków np. słodzika.
  • Sok można przechowywać w domowej spiżarce, ale także w lodówce, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
  • Sok z sokownika nie traci barwy. Kolor soku pozostaje intensywny i apetyczny.
  • Cały proces przygotowania soku jest bardzo łatwy, wymaga od nas jedynie przygotowania składników i poddaniu ich obróbce cieplnej.

Jak zrobić sok w sokowniku parowym?

Sokownik parowy to bardzo praktyczne urządzenie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Sokownik składa się z trzech elementów, a swoją budową przypomina garnek do gotowania na parze. Najpopularniejsze są sokowniki o objętości 5 i 8 litrów. Na górze znajduje się garnek na owoce przykrywany pokrywką , następnie garnek do zbierania soku i na samym dole garnek na wodę. Przed włożeniem owoców w zależności od ich rodzaju należy je dokładnie umyć, obrać ze skórki , wydrążyć środek i wyjąć pestkę. W drobnych owocach z pestkami można spokojnie je zostawić Następnie należy nalać wody do najniższego naczynia i ustawić sokownik na gazie. Jeśli chcemy dodać cukier do soku, to warto godzinę przed wymieszać owoce z cukrem, dzięki czemu łatwiej puszczą sok. Górny garnek gdzie wsypujemy owoce ma na dnie malutkie dziurki, dzięki którym sok będzie spływał do niższej części. Para z dolnej części sokownika będzie przedostawała się na górę przez specjalny komin i powodowała powstawanie soku. W zależności od rodzaju owoców zbieranie soku trwa od 45 minut do godziny. Gotowy sok można przelać do przygotowanego wcześniej naczynia przy pomocy specjalnego wężyka z zatrzaskiem. Sok warto przelewać do szklanych butelek ze szczelnym zamknięciem np. korkiem, aby sok pozostał dalej świeży. Jeśli sok ma zbyt intensywny smak można go rozcieńczyć z wodą. Soku z sokownika nie trzeba pasteryzować.